Wanneer u en uw partner ervoor kiezen om uit elkaar te gaan, heeft dat natuurlijk veel gevolgen voor uw persoonlijke leven. Maar ook uw omgeving krijgt te maken met (de gevolgen van) uw scheiding. Uw collega’s en werkgever bijvoorbeeld. Moet u hen inlichten over uw scheiding?

Het kan een hele opgave zijn om aan collega’s en uw werkgever te vertellen dat u gaat scheiden. Misschien wilt u het liefst helemaal niets vertellen, het is natuurlijk zo persoonlijk. Toch is het aan te raden om uw werkgever in te lichten. Na een scheiding veranderen voor u een aantal praktische zaken; zo komt u als werknemer vaak in een ander belastingtarief terecht nadat u niet langer gehuwd bent. Ook moet de werkgever de wijziging van uw burgerlijke staat doorvoeren in de salarisadministratie. U moet uw werkgever vroeg of laat dus echt informeren over uw scheiding.

Nog even wachten
Wat is een goed moment om het op uw werk te vertellen? Dat hangt natuurlijk van uw eigen situatie af. Het kan zo zijn dat u af en toe vrij moet nemen om praktische zaken te regelen. Of dat u emotioneel soms niet in staat bent om te werken. In die gevallen is het het beste om uw werkgever tijdig deelgenoot te maken van uw thuissituatie. Het is natuurlijk beter dat u aangeeft dat u door een lastige periode gaat, dan dat uw werkgever, leidinggevende of uw collega het zelf moet opmerken. U bent helaas niet de enige die gaat scheiden, dus u kunt er van uit gaan dat er begrip is voor uw situatie binnen uw werkkring.

U vindt het misschien heel vervelend om op uw werk te vertellen dat u gaat scheiden. Misschien denkt u dat ze bang zijn dat uw aandacht meer uit zal gaan naar de scheiding, de kinderen en de thuissituatie dan naar het werk. Of denkt u dat uw collega’s misschien wel vrezen dat er werk blijft liggen of op het bordje van een collega terecht komt. Als u denkt dat uw werkgever of uw collega’s niet erg begripvol zullen reageren, is het wellicht verstandig om hen te verzekeren dat u uw best gaat doen om uw werk niet onder de scheiding te laten lijden. Vertel hen dat uw werk nog altijd erg belangrijk voor u is en dat u het fijn vindt om daar te zijn.

Een voordeel van collega’s inlichten
Het kan juist ook erg prettig zijn om uw directe collega’s in te lichten over uw privé-situatie. Zo hebben ze vast begrip voor u als u een keer eerder weg moet voor een afspraak met de advocaat of als het werken u soms zwaar valt omdat u andere dingen aan uw hoofd heeft. Collega’s kunnen juist voor veel steun en afleiding zorgen. De kans is groot dat een van uw collega’s ook een scheiding heeft meegemaakt: één op de drie stellen belandt immers in een scheiding. U hoeft zich nergens voor te schamen; scheiden is moeilijk, pijnlijk en ingrijpend. En als mensen in uw directe omgeving weten dat u in deze lastige fase zit, kunt u rekenen op begrip. Dat is fijn en goed voor u én uw werk.

Bron: verder online.nl