Fouten bij belastingaangifte en aanvraag toeslagen

Uit steekproeven is gebleken dat stellen die uit elkaar gaan veel meer fouten maken bij hun aangifte en bij het aanvragen van toeslagen. Daarom is de Belastingdienst deze week een campagne gestart om mensen die gaan scheiden te waarschuwen. De dienst komt met een checklist waarop mensen kunnen zien wat ze moeten regelen als ze uit elkaar gaan. Zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/scheiden/scheiden

Ik kan iedereen in een scheidingssituatie van harte aanbevelen hier gebruik van te maken. Fouten leiden vaak tot forse naheffingen, oplopend tot duizenden euro’s. Dit is wel het laatste wat je kunt gebruiken.

Hypotheekrenteaftrek

Een veelvoorkomende fout is de hypotheekrenteaftrek. Ex-partners trekken vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dit is niet toegestaan.

Ook met de kinderopvangtoeslag gaat het geregeld mis: die wordt aangevraagd zonder dat bij de Belastingdienst bekend is dat er een co-ouderschap is afgesproken. Het maakt daarbij niet uit of er hierbij sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Toeslagen

Voorlopige aanslag

De belastingdienst adviseert dan ook mensen met een voorlopige aanslag deze aan te passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop. Ook is het belangrijk toeslagen op tijd te wijzigen of aan te vragen.

Leuker kan niemand een scheiding maken, maar door dingen direct goed en kundig te (laten) regelen, wordt het allemaal wel een stuk makkelijker.