Na een lange periode van wikken en wegen weet u het zeker: u wilt scheiden. Maar welke stappen moet u nemen op weg naar de volgende periode in uw leven?

Nu u de knoop heeft doorgehakt, wilt u wellicht zo snel mogelijk scheiden. Het is echter aan te raden om in het begin niet al te hard van stapel te lopen. Neem vooral de tijd en rust om beslissingen en afspraken goed en doordacht te nemen.

Scheidingsmelding is vaak het moeilijkst

De eerste stap is voor velen de moeilijkste en pijnlijkste. U moet uw wens om uit elkaar te gaan vertellen aan uw partner. Dit noemen we de scheidingsmelding. Vertel deze boodschap op een rustig moment en niet tijdens een ruzie persoonlijk aan uw partner. Doe dit niet via de telefoon, mail of een ander communicatiemiddel.

Probeer in het gesprek niet om de boodschap heen te draaien, wees duidelijk en geef uw partner de ruimte om te reageren. Misschien is het lastig, maar het is goed en belangrijk om hier samen over te praten. Goed en duidelijk communiceren is van groot belang tijdens een scheiding en kan veel onbegrip, tijd en energie schelen. We zeggen het wel vaker: nu goed scheiden, voorkomt later veel problemen.

Schakel specialistische hulp in

Vervolgens is het verstandig om specialistische hulp in te schakelen. Als u wilt scheiden heeft u een advocaat of scheidingsmediator nodig. Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter en alleen advocaten mogen een verzoekschrift voor echtscheiding bij de rechtbank indienen. Wat de juiste juridische specialist is, hangt vooral af van de manier waarop u wilt scheiden.

Bij mediation kiest u samen voor de begeleiding van één advocaat/scheidingsmediator. Een mediator is onpartijdig en zal u beider belangen zo goed mogelijk in kaart brengen en u samen helpen bij het maken van afspraken. U kunt ook allebei apart kiezen voor een eigen advocaat. Uw advocaat zal uw belang zoveel mogelijk behartigen.
De procedure met beiden een eigen advocaat duurt meestal langer dan scheiden via mediation en kost vaak meer geld dan wanneer u samen één advocaat-mediator inschakelt.

Verzamelen van informatie

Uw juridische adviseur heeft veel informatie nodig om u goed te begeleiden. U moet dan ook de persoonlijke gegevens van u, uw partner en de kinderen en een overzicht van uw bezit, schulden, inkomen en pensioen aanleveren. Aan de hand van deze informatie wordt in overleg een verdeling gemaakt van de inboedel en maakt u afspraken over een eventuele partner- en kinderalimentatie.

Als u kinderen heeft, moeten u en uw partner een ouderschapsplan opstellen. Zonder ouderschapsplan is het niet mogelijk om te scheiden. In een ouderschapsplan worden de gevolgen van uw scheiding voor de kinderen geregeld, onder meer de zorgverdeling en de financiële afspraken met betrekking tot de kinderen. Uw mediator en/of advocaat helpt u en uw partner met het opstellen van dit plan.

Bron: http://verder-online.nl/